Voor iedereen die durft te denken, te maken én te doen
In een wereld waarin voedselvraagstukken steeds urgenter worden, biedt kunst een verrassend en krachtig perspectief. BIJT! Kunst over Voedsel Festival brengt kunstenaars, voedselmakers, beleidsmakers en inwoners samen om te verkennen hoe kunst kan bijdragen aan bewustwording, innovatie en verbinding rondom voedsel.
Gemeente Meierijstad en BIJT! nodigen je van harte uit het BIJT! Festivalcongres, een uniek netwerkevenement waar kunst en voedsel samenkomen in een inspirerende dialoog over de toekomst.
Datum: donderdag 26 juni 2025
Locatie: Noordkade Veghel
Tijd: inloop 13.30, start programma 14.00, einde programma 17.30 uur met aansluitende de mogelijkheid om BIJT! Kunst over Voedsel Festival te bezoeken.
Wat kun je verwachten?
- Inspirerende kunstinstallaties en performances met o.a. Kadir van Lohuizen, fotograaf en documentairemaker van de expositie Food for Thought, Jasper Udink ten Cate van Creative Chef Studio en Food Futurist Chloé Rutzerveld
- Een panelgesprek à la BIJT!, dus waar de taal van de kunsten de gesprekmotor is. Met modator Maaike de Reuver en Kadir van Lohuizen, Frederike Praasterink (Professor Future Food Systems bij HAS Green Academy), Toine Timmermans (Stichting Samen tegen Voedselverspilling), Julia Gevers (jonge agrariër) en Chloé Rutzerveld (Food Futurist).
- Prikkelende gesprekken en ontmoetingen met o.a. Joris Lohman (politicoloog en schrijver van het boek “Boter, Kaas en Havermelk), Karsten de Vreugd (filmmaker en podcastmaker) en Michael Wilde (voorvechter duurzame biologische landbouw). Nieuwe perspectieven op de eiwittransitie met Friek van Helden (FoodHelden)
- Ook gaan systeemvolgers en systeemveranderaars uit het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap, met kunst als gespreksmotor, de zoektocht met elkaar aan naar ons voedselsysteem van de toekomst.
- Netwerkmogelijkheden met creatieve en maatschappelijke partners zoals Shoot your Food en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Met vanzelfsprekend aandacht voor de inwendige mens, met duurzame smaken verzorgd door lokale partners.
Na het plenaire deel kan je deelnemen aan een van deze deelsessies:
- Eten is weten: over de zin en onzin over én verantwoordelijkheid voor ons voedsel
- met Karsten de Vreugd, Joris Lohman en Michael Wilde
- Alles over bonen: eiwittransitie & kansen in Brabant
- met Jasper Udink ten Cate en Friek van Helden
- Evolutie van ons eetgedrag: over fooddesign en eetrepertoire
- met o.a. Chloé Rutzerveld
- Kunst is voedsel over de ziel, én voor je (bedrijfs)resultaat!
- met o.a. de Bordenbakkerij
🔗 Deelname is kosteloos, mits je je aanmeldt via deze link
📩 Vragen? Neem contact op via info@bijt-festival.nl